Філософія глобальних проблем у контексті нового економічного порядку

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана»
Abstract
Досліджено основні напрями формування ідей нового економічного порядку, починаючи з ідей Мальтуса. Проаналізовано основні підходи до визначення ключових моментів формування моделей нового економічного порядку та основні аспекти нехтування ідей науковців, які є цілком обґрунтованими, але не відповідають вимогам часу. Досліджено основні теоретичні підходи, які показували вплив людини на навколишнє середовище, наслідки діяльності людини. Розглянуто моделі впливу діяльності людини на навколишнє середовище. Визначено межі росту населення та вплив діяльності людини на навколишнє середовище. Визначено основні комп’ютерні моделі, які стали праобразом сучасних економетричних моделей для економічного прогнозування. Запропоновано перші підходи до міждисциплінарного дослідження основних проблем людства. Ідеї римського клубу згуртували більшість науковців різних течій, поглядів, наукових шкіл і різних наук. Це дозволило ширше дослідити багатосторонні аспекти формування нового економічного порядку та дозволило обґрунтувати сучасну необхідність до його трансформації. Основу представленого дослідження формують наукові дослідження міждисциплінарного характеру провідних економістів, членів Римського клубу. Також у статті проводено паралель щодо досліджень науковців Римського клубу та представників наукових шкіл Латинської Америки, Японії та Голландії тощо. Всі дослідження було акцентовано на вирівнюванні доходів на душу населення у розвинених країнах і країнах «третього світу» за рахунок постійної допомоги слаборозвиненим країнам і оптимального перерозподілу структури економіки. Всі запропоновані ідеї завжди підпадали під критику світового суспільства. З одного боку – розвинені країни, які повинні виділяти гроші на ліквідацію диспропорційного розвитку світової економіки та стимулювати зменшення забруднення країн, що розвиваються. Всі розглянуті та запропоновані моделі зводяться до підвищення рівня економічного розвитку країн, що розвиваються, за рахунок групи розвинених країн. Також розкрито концепцію«нового гуманізму». Згідно цієї концепції, основними причинами загострення глобальних проблем є політичні, психологічні, культурні характеристики суспільної свідомості, що виявляються у політичній байдужості, безвідповідальності, наслідком якої є низькоефективне політичне управління. Простежено ідея формування глобального уряду на чолі з провідними країнами світу. Однак зазначена концепція повертає до існуючої парадигми нового економічного порядку. Підтримка діючої концепції призведе та прогнозованих серії глобального економічного падіння з серією екологічних катастроф.
Description
Keywords
Межі росту, економічне зростання, Римський клуб, моделі, концепції, новий економічний порядок, «межі росту», «стратегія виживання», «латиноамериканська модель розвитку», «новий погляд на розвиток», «цілі для людини»
Citation
Молчанова Еллана. Філософія глобальних проблем у контексті нового економічного порядку / Е. Молчанова // Міжнародна економічна політика. – 2016. – № 1. – С. 103–125.