Концептуальні засади становлення та розвитку нового світового економічного порядку

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»
Abstract
Розкрито сутність міждисциплінарного поняття «світовий порядок», показана гетерогенність поглядів представників різних напрямків та наукових шкіл, зокрема у площині забезпечення стабільності міжнародної системи та соціальної справедливості, концентрації владних повноважень та дотримання стандартів демократії. Доведено, що суперечливість природи світового простору посилюється в результаті впливу динамічних змін системи міжнародних відносин в історичній ретроспективі, що зумовлює постійну його трансформацію. Виокремлено три основні концептуальні підходи до формування світового порядку  політологічний, соціологічний та організаційний. Виявлено специфічні риси історичних типів світових порядків серед яких та доведено, що фундаментальною основою еволюційного розвитку світового простору виступає зміна системи світорегулювання, яка має тенденцію до безладу, хаосу. Встановлено, що розвиток світової економічної системи протікає хвилеподібно під впливом ендогенних та екзогенних факторів, обумовлюючи формування нової парадигми світового простору як складної організаційної системи. На основі міждисциплінарного підходу, запропоновано розширити принцип ентропії для прогнозування структурних змін в організації світового простору як нестійкої системи. Проведено ретроспективний аналіз рівня економічного розвитку країн світу на підставі росту ВВП, ВВП на душу населення та ВВП за паритетом купівельної спроможності країн, що визначає їх можливість впливати на процес заміни парадигми світового устрою. Встановлено, що відбувається вирівнювання дисбалансу рівнів економічного розвитку країн світу та збільшення кількості полюсів у процесі становлення нового світового порядку.
Description
Keywords
світовий порядок, міжнародна система, міжнародний порядок, міжнародні відносини, національний суверенітет, національна безпека, хаос, ентропія, ВВП
Citation
Молчанова Е. Концептуальні засади становлення та розвитку нового світового економічного порядку / Молчанова Еллана, Ковтонюк Катерина // Міжнародна економічна політика. – 2018. – № 1. – С. 144–170.