Концепції інформаційного суспільства та роль знань у соціальних трансформаціях

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Інститут обдарованої дитини НАПН України
Abstract
Проаналізовано концепції інформаційного суспільства та його найбільш досконалу форму – «суспільство знань». Розглянуто концепцію «суспільства ризику» у викладі німецького дослідника трансформацій суспільства Готтхарда Бехманна, який порушує проблему ризиків і гуманітарної безпеки в суспільстві знань та загострює увагу на необхідності прагнення до міждисциплінарності (звернення до історії науки, мистецтва і культури для знаходження взірців та методологічних підстав для комплексного дослідження), що забезпечується діалогічністю та плюралізацією знань у дослідженнях та навчанні. У статті наголошено на тому, що в умовах переходу від науково-технічної та соціально-економічної політики до політики в галузі знань виникає необхідність формування «нової етики» щодо розширення глобальної бази знань, інтеграції раніше автономних дисциплін та формування на їх основі міждисциплінарних і мультидисциплінарних програм навчання тощо.
Description
Keywords
інформаційне суспільство, суспільство знань, суспільство ризику, інформаційна економіка, економіка знань, міждисциплінарність, трансдисциплінарність
Citation
Войнаровська Л. Концепції інформаційного суспільства та роль знань у соціальних трансформаціях / Людмила Войнаровська // Педагогічні інновації: ідеї, реалії, перспективи : зб. наук. пр. / Нац. акад. пед. наук України, Ін-т обдарованої дитини ; [редкол.: В. М. Мадзігон (голов. ред.) та ін.]. – Київ, 2018. – Вип. 1. – С. 101–107.