Кластерний аналіз і теорія нечітких множин у дослідженні регіональних особливостей споживання харчових продуктів

Abstract
Аналіз регіональних особливостей споживання продуктів харчування є важливою складовою дослідження продовольчої безпеки країни. Для аналізу цих особливостей на основі даних за регіонами за ряд років розроблено динамічні кластерні моделі. Їхня побудова здійснюється аналогічно з динамічними факторними моделями та ґрунтується на застосуванні кластерного аналізу у статиці окремо для кожного року та узагальненні отриманих результатів за допомогою теорії нечітких множин. Розроблену методику застосовано до аналізу регіональних особливостей у споживанні населенням України базових продуктів харчування. Аналіз динаміки центрів отриманих нечітких кластерів показав, що порівняно з випадком чітких кластерів, отриманих у результаті вирішення задачі в статиці, середні обсяги споживання за нечіткими кластерами розрізняються більш чітко, особливо це стосується споживання молока та картоплі. Analysis of regional differences of food consumption is an important part of studying the country’s food security. To analyze these differences, based on the data by the regions for a number of years, dynamic cluster models have been developed. Building these models is similar to dynamic factor models and is based on the static use of cluster analysis separately for each year and a synthesis of the obtained results by using the theory of fuzzy sets. The developed methodology is applied to the analysis of the regional differences in consumption of basic foods by the population of Ukraine. Analysis of centers of the obtained fuzzy clusters has displayed that compared to the case of clear clustering, obtained as result of static solving of the task, average consumption volumes according to the fuzzy clusters are more clearly differentiated, especially as to consumption of milk and potatoes. Анализ региональных особенностей потребления продуктов питания является важной составляющей исследования продовольственной безопасности страны. Для анализа этих особенностей на основе данных по регионам за ряд лет разработаны динамические кластерные модели. Их построение осуществляется аналогично с динамическими факторными моделями и основывается на применении кластерного анализа в статике отдельно для каждого года и обобщении полученных результатов с помощью теории нечётких множеств. Разработанная методика применена к анализу региональных особенностей в потреблении населением Украины базовых продуктов питания. Анализ центров полученных нечётких кластеров показал, что по сравнению со случаем чётких кластеров, полученных в результате решения задачи в статике, средние по нечётким кластерам объёмы потребления различаются более чётко, особенно это касается потребления молока и картофеля.
Description
Keywords
моделювання, кластерний аналіз, теорія нечітких множин, продовольча безпека, споживання базових продуктів харчування, динаміка регіональних особливостей, регіони України, modeling, cluster analysis, theory of fuzzy sets, food security, consumption of basic foods, dynamics of regional differences, regions of Ukraine, моделирование, кластерный анализ, теория нечётких множеств, продовольственная безопасность, потребление базовых продуктов питания, динамика региональных особенностей, регионы Украины
Citation
Піскунова О. В. Кластерний аналіз і теорія нечітких множин у дослідженні регіональних особливостей споживання харчових продуктів / Піскунова О. В., Тарасова Л. Г., Осипова О. І. // Управління розвитком : зб. наук. пр. / Харк. нац. екон. ун-т ім. Семена Кузнеця. ; [редкол.: В. С. Пономаренко (голов. ред.) та ін.]. – Харків: Вид-во ХНЕУ, 2015. – № 2. – С. 107–115.