Забезпечення інноваційного розвитку підприємств (за матеріалами підприємств харчової промисловості України)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2015-02-04
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»
Abstract
Дисертація присвячена питанням забезпечення інноваційного розвитку підприємств харчової промисловості України. Уточнено класифікацію видів розвитку підприємств. Досліджено сутність сучасних поглядів на інноваційний розвиток промислових підприємств та визначено його тенденції. Систематизовано форми і методи інноваційного розвитку підприємств в умовах невизначеності. Визначено структуру та складові забезпечення інноваційного розвитку підприємств. Досліджено методичні підходи до оцінювання рівня інноваційної активності та ефективності інноваційної діяльності підприємств. Обґрунтовано теоретичні положення щодо формування системи забезпечення інноваційного розвитку підприємств. Проаналізовано інноваційний клімат і рівень інноваційної активності харчових підприємств України. Визначено тенденції інноваційного розвитку харчових підприємств та рівень його ресурсного забезпечення. Запропоновано концептуальний підхід до формування моделі забезпечення інноваційного розвитку підприємств на основі симбіозу теорій розвитку, інновацій, стійкості, ефективності, зацікавлених осіб та вартості. Ідентифіковано передумови та параметри забезпечення стійкості та ефективності інноваційного розвитку підприємств харчової промисловості. Визначені прогнозні фінансово-економічні результати інноваційного розвитку досліджуваної вибірки харчових підприємств. Dissertation is devoted to providing innovative development of the food industry in Ukraine. The classification of types of businesses. The essence of modern views on innovative development of industry and its trends identified . Systematized forms and methods of innovative development of enterprises in the face of uncertainty . The structure and components providing innovative business development. Investigated methodological approaches to evaluation of innovation activity and innovation efficiency of enterprises. Theoretical provisions for the formation of a system providing innovative business development. Analyzes innovation climate and innovation activity food enterprises of Ukraine. The trends of innovative food companies and the level of its resources. Conceptual approach to building models support innovative development companies based on symbiosis theory development, innovation , sustainability , efficiency, stakeholders and value. Identified prerequisites and parameters to ensure the stability and efficiency of the innovative development of the food industry . Designated projected financial and economic results of the study sample innovative food companies. Диссертация посвящена вопросам обеспечения инновационного развития предприятий пищевой промышленности Украины. Под обеспечением инновационного развития предприятия предлагается понимать "совокупность процессов ресурсного обеспечения, внедрение инноваций, мотивации, мониторинга и контроля его устойчивости и эффективности". Указанные терминологические уточнения повышают уровень системности теории экономики предприятия. Предложено дополнить систему принципов, которые базируются с учетом фактора времени, а именно, принципы: предсказания, стимулирования, пролонгации актуальности инноваций и непрерывности инновационного процесса. Учет указанных принципов в системе менеджмента предприятием позволит повысить устойчивость и эффективность его инновационного развития.
Description
Keywords
інновації, інноваційний розвиток, ресурсне забезпечення, динамічна стійкість, стійкий розвиток, ефективність інноваційного розвитку, соціальна відповідальність бізнесу, модель стійкого розвитку, економічна рівновага, innovation, innovative development, resource support, dynamic stability, sustainability, efficiency innovation development, corporate social responsibility, sustainable development model, economic equilibrium, инновации, инновационное развитие, ресурсное обеспечение, динамическая устойчивость, устойчивое развитие, эффективность инновационного развития, социальная ответственность бизнеса, модель устойчивого развития, экономическое равновесие
Citation
Чухраєва Н. М. Забезпечення інноваційного розвитку підприємств (за матеріалами підприємств харчової промисловості України) : автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04 / Чухраєва Наталія Миколаївна ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ «Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана». – Київ, 2015. – 20 с.