Демократизація і євроінтеграційна стратегія сучасної України: національна специфіка та досвід сусідів

Loading...
Thumbnail Image
Date
2014
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Житомир-Київ-Краків : ФОП Євенок О. О.
Abstract
У статті розглядається проблема взаємообумовленості між політичною стратегією держави (насамперед на основі вивчення досвіду демократичних транзитів) і зовнішньополітичним вектором розвитку країни на прикладі України та країн Центральної і Східної Європи. Автор прагне знайти відповіді на питання: «Що є світоглядним орієнтиром для національного розвитку сучасної України?»; «Досвід яких наших найближчих сусідів - країн Центральної та Східної Європи - може бути корисний у виявленні цих світоглядних орієнтирів для України?»; «Чи повинні такі світоглядні орієнтири спиратися на чітко визначені ідейно-політичні (доктринальні) засади або бути максимально політично нейтральними?». Запроноване дослідження стратегії європейської інтеграції крізь призму аналізу соціальних і політичних реалій України, виділення найбільш проблемних зон політичного, соціального, економічного і культурного простору вітчизняного соціуму. Спираючись на досвід процесу переходу до демократії та здійснення євроінтеграції в Польщі, Угорщині, Румунії та інших країнах ЦСЄ автор намагається визначити «сильні» і «слабкі» сторони цих процесів для подальшого розгляду їх при формулюванні національної політики та зовнішньополітичної стратегії системної трансформації України. Представлений авторський погляд на проблеми і перспективи розвитку громадянського суспільства в Україні на основі аналізу подій ( по суті - найбільш значущих у новітній історії національних тестів) кінця 2013 - початку 2014 року.
Description
Keywords
демократичний транзит (демократизація), євроінтеграція, громадянське суспільство, Україна, Центральна та Східна Європа (ЦСЄ), democratic transformation (democratization), European integration, civil society, Ukraine, Central and Eastern Europe (CEE)
Citation
Бульбенюк С. С. Демократизація і євроінтеграційна стратегія сучасної України: національна специфіка та досвід сусідів / С. С. Бульбенюк // У-45 STUDIA POLITOLOGICA UKRAINO-POLONA : щоріч. журн. з політ. наук / за ред. В. Горбатенка та І. Ставови-Кавки. - Житомир ; Київ ; Краків : ФОП Євенок О. О., 2014. - Вип. 4. - C. 108-114.