Мазур, Маргарита ВікторівнаMazur, MarharytaСіренко, Катерина ВікторівнаSirenko, Kateryna2025-09-122025-09-122025Мазур М. В. Методичні підходи до статистичної оцінки продовольчої безпеки України на регіональному рівні / Мазур Маргарита Вікторівна, Сіренко Катерина Вікторівна // Економіка та підприємництво : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України, Київ. нац. екон. ун-т ім. Вадима Гетьмана ; [редкол.: І. М. Рєпіна (голов. ред.) та ін.]. – Київ : КНЕУ, 2025. – Вип. 54. – С. 138–145.2522-4581https://ir.kneu.edu.ua/handle/2010/51894В умовах нестабільної економіки та зовнішніх шоків зростає актуальність використання різних методичних підходів до статистичного аналізу продовольчої безпеки на регіональному рівні. У статті акцентовано увагу на актуальності застосування індексів споживчих цін (ІСЦ) як інструменту для здійснення порівняльного аналізу доступності продуктів харчування між регіонами України. Метою дослідження є розкриття методичних підходів статистичної оцінки продовольчої безпеки з особливим фокусом на використанні ІСЦ. Ключовим етапом стало порівняння темпів приросту ІСЦ на продукти харчування та безалкогольні напої за регіонами у воєнний (2022–2024) і довоєнний (2019–2021) періоди. Результати показали значну диференціацію рівня інфляції з найвищими показниками у Херсонській, Кіровоградській областях і місті Києві. The issue of assessing food security at the regional level in the context of economic instability and geopolitical challenges is investigated in this article. The relevance of applying the Consumer Price Index (CPI) as a tool for comparative analysis of food accessibility among the regions of Ukraine is emphasized. The aim of the study is to reveal methodological approaches for the statistical evaluation of food security, with a particular focus on the use of the CPI. The dynamics of the Global Food Security Index for Ukraine and the rates of change in key food security indicators for the period 2015-2022 are analyzed. A key stage of the research involved comparing the growth rates of the CPI for food and non-alcoholic beverages across the regions during the wartime (2022-2024) and pre-war (2019-2021) periods. The analysis of the Global Food Security Index components for Ukraine demonstrates a clear negative trend from 2020 to 2022, with a decline in the index value and a worsening of the country's position in the global ranking. Ukraine's food security weakened across all key areas — affordability, availability, quality, and environmental stability — with the largest drops in resource resilience and physical access, especially after the 2022 invasion. The study of the growth rates of the CPI for food and non-alcoholic beverages across the regions of Ukraine revealed significant differentiation. The highest inflation rates were observed in Kherson and Kirovohrad regions, as well as in the city of Kyiv. A significant level of inflation was also recorded in a number of central and western regions. Conversely, the lowest price growth rates were demonstrated by Odesa, Cherkasy, and some eastern regions, indicating relative stability in supply and consumer demand in these areas.ukпродовольча безпекарегіональний аналізіндекс споживчих цінінфляціядоступність продуктів харчуваннярегіональні порівняннястатистична оцінкаfood securityregional analysisconsumer price indexinflationfood accessibilityregional comparisonsstatistical evaluationМетодичні підходи до статистичної оцінки продовольчої безпеки України на регіональному рівніMethodological approaches to statistical evaluation of regional food security in UkraineArticle338.43:311.21:332.1410.33111/EE.2025.54.MazurM_SirenkoK