Піскунова, Олена ВалеріївнаPiskunova, OlenaПискунова, Елена ВалерьевнаОсипова, Ольга ІгорівнаOsipova, OlgaОсипова, Ольга Игоревна2020-05-192020-05-192015Піскунова О. В. Динаміка регіональних особливостей у споживанні харчових продуктів населенням України / Піскунова Олена Валеріївна, Осипова Ольга Ігорівна // Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія Економіка : наук. журн. / Нац. ун-т «Острозька академія» ; [редкол.: Шулик Ю. В. (голов. ред.) та ін.]. – Острог : Вид-во НУ«ОА», 2015. – № 28. – С. 152–158.2311-5149https://ir.kneu.edu.ua:443/handle/2010/33124Аналіз динаміки регіональних особливостей у споживанні населенням харчових продуктів є важливою складовою оцінювання та управління продовольчою безпекою на національному та регіональному рівнях. У результаті проведеної кластеризації регіонів України за методом k-середніх на основі статистичних даних за 2000–2013 рр. щодо споживання базових продуктів харчування отримані досить стійкі у часі групи регіонів, що мають тісний зв’язок із географією та соціально-економічним розвитком областей. Досліджено особливості споживання харчових продуктів і рівень продовольчої безпеки у виокремлених кластерах. The analysis of the regional characteristics in consumption of food is an important part of the evaluation and management of food security at the national and regional levels. As a result of clustering regions of Ukraine by the method of k-means based on statistics for 2000–2013 the consumption of basic food products obtained are fairly stable over time of regions that have a close relationship with the geography and socio-economic development of regions. Features food consumption and food security have been investigated in separate clusters. Анализ региональных особенностей в потреблении населением пищевых продуктов является важной составляющей оценки и управления продовольственной безопасностью на национальном и региональном уровнях. В результате проведенной кластеризации регионов Украины по методу k-средних на основе статистических данных за 2000–2013 г. по потреблению базовых продуктов питания получены достаточно устойчивые во времени группы регионов, имеющих тесную связь с географией и социально-экономическим развитием области. Исследованы особенности потребления пищевых продуктов и уровень продовольственной безопасности в выделенных кластерах.ukспоживання продуктів харчуваннядинаміка міжрегіональних відмінностейкластерний аналіздисперсійний аналізпродовольча безпекаfood consumptiondynamics of inter-regional differencescluster analysisvariance analysisfood securityпотребление продуктов питаниядинамика межрегиональных различийкластерный анализдисперсионный анализпродовольственная безопасностьДинаміка регіональних особливостей у споживанні харчових продуктів населенням УкраїниDynamic of regional peculiarities in food consumption of the Ukrainian populationДинамика региональных особенностей в потреблении пищевых продуктов населением УкраиныArticle330.4: 332.1