Ковшик, СергійKovshyk, Serhii2025-07-112025-07-112025-03-28Ковшик С. Інноваційні напрями доробки та зберігання прянощів в Україні [Електронний ресурс] / Сергій Ковшик // Інноваційне підприємництво: стан та перспективи розвитку : зб. матеріалів X Міжнар. наук.-практ. конф., 28 берез. 2025 р. / М-во освіти і науки України, Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана [та ін.] ; [оргком.: Рєпіна І. М. (голова) та ін.]. – Електрон. текст. дані. – Київ : КНЕУ, 2025. – С. 671–675. – Назва з титул. екрану.978-966-926-552-4https://ir.kneu.edu.ua/handle/2010/51229Розглянуто основні інноваційні напрями при доробці та зберігання прянощів в Україні. Описано технології з нормалізації вологості та оптимізації санітарних параметрів при доробці прянощів (дегідрація, вакуумне сушіння, стерилізація). Охарактеризовано напрями розвитку та використання матеріалів для упаковки, зазначено якісні параметри прянощів як сировини для виробництва наноекстрактів. Наведено перелік добавок, які використовуються при виробництві спецій та приправ. The main innovative directions in the processing and storage of spices in Ukraine are considered. Technologies for normalizing humidity and optimizing sanitary parameters in the processing of spices are described (dehydration, vacuum drying, sterilization). The directions of development and use of packaging materials are characterized, the quality parameters of spices as raw materials for the production of nanoextracts are indicated. A list of additives used in the production of spices and seasonings is provided.ukпрянощідобавка до спецій та приправінноваційні напрямидоробказберіганняупаковкаspicesadditives to spices and seasoningsinnovative trendsprocessingstoragepackagingІнноваційні напрями доробки та зберігання прянощів в УкраїніInnovative directions of processing and storage of spices in UkraineArticle