№ 21

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 55
  • Item
    Перспективні моделі представлення банківської інформації
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Сидоренко, В. С.
    В статті розглянуто моделі даних, що сьогодні найчастіше використовуються для представлення економічної інформації. Розглянуто також природу економічної інформації в аспекті її формалізації та виділено її характерні риси. Показано, що економічна інформація далеко не завжди може бути представлена у формалізованому вигляді, як того вимагають моделі даних, які сьогодні використовуються. Досліджено новітні моделі даних, які орієнтовані на представлення даних, що не мають чітко вираженої структури, доводиться, що вони більш прийнятні для представлення економічної інформації.
  • Item
    Кластер-процедура моделювання динаміки соціально-економічних явищ
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Коляда, Юрій Васильович; Kolyada, Yuriy; Коляда, Юрий Васильевич
    Вперше в моделюванні здійснено кластеризацію різноманітних за змістом математичних моделей (ММ), яка вкрай вигідна з точки зору пізнання адаптивних механізмів економіки. Наведено деякі результати обчислювального експерименту над кластерною ММ, вказано на нові особливості поведінки розв’язку. Записано аналітичний розв’язок кластерної моделі.
  • Item
    Стратегічна мета діяльності підприємства як постановка задачі бухгалтерського обліку
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Шайкан, Андрій Валерійович
    Досліджено питання місця і ролі бухгалтерського обліку в управлінні підприємством. Проаналізовано додержання основних вимог створення і функціонування бухгалтерського обліку з метою стратегічного управління підприємством.
  • Item
    Вітчизняний інститут державних бухгалтерів: історичний досвід, реалії сучасності та перспективи розвитку
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Свірко, Світлана Володимирівна; Свирко, Светлана Владимировна
    В статті розглянуто питання запровадження в Україні інституту державних бухгалтерів. Викладено історичний досвід існування подібних інституцій в Україні, розглянуто фактори об’єктивної необхідності утворення інституту, визначено потреби сьогодення щодо забезпечення ефективного використання коштів бюджету та встановлено умови дієвості контролю за реалізацією нормативно визначених заходів у цій сфері. На основі опрацьованого проектного матеріалу фахівців Державного казначейства України надано характеристику двом варіантам механізму запровадження інституту державних бухгалтерів, здійснено їх критичний аналіз і визначено оптимальний варіант.
  • Item
    Фондові індекси у фінансовому менеджменті: сутність, призначення, функції
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Бєгун, Катерина Анатоліївна
    У статті розглядається індексний інструментарій аналізу фондових ринків: подається стисла характеристика сутності і призначення фондових індексів, висвітлюється специфіка їх використання у фінансовому менеджменті.
  • Item
    Сутність і роль кредиту в забезпеченні інвестиціями національної економіки
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Матвійчук, О. А.
    В даній статті розглянуто сутність кредиту та його функції, а також розкрито значення та роль кредиту в інвестиційному забезпеченні національної економіки.
  • Item
    Ціноутворення на банківські продукти в умовах глобалізації
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Сєдих, О. Є.
    У статті розглянуто специфіку ціноутворення на банківські продукти в умовах глобалізації, досліджено чинники впливу на встановлення ціни на продукти банку та методи ціноутворення.
  • Item
    Результативність видатків місцевих бюджетів на охорону здоров’я
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Буряченко, Андрій Євгенович; Буряченко, Андрей Евгеньевич; Малік, Євгенія Олександрівна; Малик, Евгения Александровна
    Розглянуто передумови ефективного використання та розподілу наявних бюджетних коштів для підвищення доступності та якості медичної допомоги. Запропоновано використання відповідних показників для визначення результативності здійснення видатків місцевих бюджетів на охорону здоров’я.
  • Item
    Нові підходи до класифікації видатків бюджету
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Котова, С. С.
    Розглянуто суть видатків бюджету, їх роль та класифікація. Окреслено можливі шляхи вдосконалення існуючої класифікації видатків бюджету. Обгрунтовано доцільність використання додаткових класифікаційних ознак.
  • Item
    Історичні передумови формування банківсько-орієнтованої моделі фінансового сектору України
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Дяченко, Ю. Ю.
    В статті висвітлено історичні передумови формування фінансового сектору України і пояснено причину побудови її банківсько-орієнтованої моделі. Починаючи з Царської Росії і закінчуючи сьогоденням описано складний шлях формування фінансового сектору та наводено досвід та характерні особливості його поведінки за часів кризисного стану економіки.
  • Item
    Варіативність виділення об’єктів бюджетування при проектуванні фінансової структури підприємства
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Кизенко, Олена Олександрівна; Кизенко, Елена Александровна
    В статті представлено результати дослідження методичних підходів щодо фінансової структуризації підприємства, яка визначає склад та ієрархію бюджетів підприємства, технологію, автоматизацію та організаційні аспекти бюджетування, тобто забезпечує взаємодію складових елементів системи бюджетування з метою досягнення цільових показників діяльності підприємства.
  • Item
    Значення і місце спільного інвестування у фінансовій системі держави
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Жила, І. В.
    Перспективи ринку спільного інвестування залежать у цілому від макроекономічної ситуації в країні. В той же час успіх модернізації української економіки багато в чому залежить від здатності створювати умови, коли мільйонні накопичення громадян, які в більшості як і раніше перебувають у «матрацах», з допомогою фінансових посередників будуть легко переходити з готівкової форми заощаджень у довгострокові інвестиції. На даний момент, вкрай необхідним є розгляд даної теми, її актуальність заключається в тому, що протягом останніх кількох років в Україні склалась у цілому сприятлива макро- економічна ситуація для розвитку фінансового ринку.
  • Item
    Особливості оцінки фінансових інвестицій в Україні
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Сагова, Світлана Володимирівна; Sagova, Svitlana; Сагова, Светлана Владимировна
    Стаття присвячена проблемам методів оцінки фінансових інвестицій в умовах функціонування вітчизняної ринкової економіки. Розглянуто особливості оцінки фінансових інвестицій при їх безпосередньому придбанні та оцінки при складанні фінансової звітності, тобто на дату балансу. Досліджено зарубіжний теоретичний та практичний досвід оцінки фінансових інвестицій.
  • Item
    Фінансова складова трансформаційних процесів
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Дем’янчук, Олена Олександрівна; Демьянчук, Елена Александровна
    В статті проаналізовано вплив фінансової політики держави на трансформаційні процеси в пострадянських країнах, зокрема в Україні. Підкреслюючи тісний зв’язок фінансів і кредиту, авторами розглянуто фінансову політику як єдність монетарної (грошово-кредитної) і фіскальної (бюджетно-податкової) політики. В статті проведено глибокий аналіз фіскальної, монетарної політики в Україні, політики в сфері фондового ринку, розглянуто сучасний стан фондового ринку України. Автори визначили чинники низької результативності фінансової політики та запропонували певні заходи з покращення фінансової складової трансформаційних процесів. Наголошено, що в умовах економічного зростання країни фінансова політика держави потребує суттєвого коригування, головним чином глибокої зміни потребує фіскальна політика як у сфері оподаткування, так і в сфері державних інвестицій.
  • Item
    Теоретичні засади бюджетного моніторингу
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Кондратюк, Сергій Якович; Кондратюк, Сергей Яковлевич
    Розглянуто сутність та ознаки бюджетного моніторингу, а також головну мету і завдання моніторингу бюджетних програм, його суб’єкти. Показано організаційну структуру бюджетного моніторингу як процесу та основні його складові. Визначено й охарактеризовано функції та головні методи бюджетного моніторингу. Розкрито організаційну форму та етапи проведення бюджетного моніторингу програми, виокремлено їхні головні завдання.
  • Item
    Довгі хвилі економічної динаміки та кредитна активність у ФРН
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Мельник, Олексій Михайлович; Мельник, Алексей Михайлович
    У статті розглядаються проблеми відповідності існуючих теоретичних поглядів на довгострокову динаміку кредитної активності реальному стану справ у кредитній сфері ФРН протягом 1950—2005 рр.
  • Item
    Вплив глобальної економічної кризи на світові міграційні процеси
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Ольшевська, Ірина Петрівна; Ольшевская, Ирина Петровна
    Стаття присвячена дослідженню теоретичних та практичних аспектів трансформації структури міграційних потоків людських ресурсів та його українського компонента під впливом процесів глобалізації світової економіки.
  • Item
    Міграційні процеси в міжнародній освіті
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Сусловська, Т. Є.
    В статті розглянуто сучасні тенденції та особливості процесу інтернаціоналізації університетської діяльності. Досліджено міграційні процеси та співробітництво в міжнародній освіті, яке стає важливою функцією сучасних університетів, яка пов’язана не тільки з академічною діяльністю, а й з потужними фінансовими потоками. Характерною ознакою цього процесу виступає поширення популярності рейтингів університетів, які перетворюються на інструменти конкурентної боротьби.
  • Item
    Дослідження детермінованої структури валютних ринків
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Силантьєв, Сергій Олексійович; Силантьев, Сергей Алексеевич
    У статті, на основі сучасної парадигми для дослідження динаміки складних процесів ціноутворення на валютному ринку, поняття фрактала за Б. Мандельбротом та хаосу за О. Шарковським, запропоновано методологічний підхід у визначенні детермінованої структури валютних пар за оцінками показника Харста. Проведено дослідження деяких валютних пар, визначено оцінки показника Харста та їх точність.
  • Item
    Вдосконалення управління митними органами в умовах лібералізації міжнародної торгівлі
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2009) Гащицький, О. А.
    У статті розглянуто напрями вдосконалення управління митними органами з урахуванням сучасних процесів лібералізації міжнародної торгівлі, членства України у СОТ та європейського інтеграційного вектору зовнішньоекономічної політики держави.