Кредитний скоринг як метод оцінки кредитного ризику

Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана»
Abstract
Дана стаття присвячена висвітленню кредитного скорингу, як одного з найпрогресивніших підходів до оцінки кредитного ризику. Автор, зокрема, вивчає досвід проблемами впровадження західної практики використання скорингових систем в українських банках. І хоча скоринг є одним з найуспішніших прикладів використання математичних і статистичних методів у бізнесі, в українській банківській практиці та літературі ця тема, до останнього часу, була несправедливо обділена увагою. Метою даної публікації є визначення місця кредитного скорингу в процесі управління кредитним ризиком у комерційному банку, шляхом надання загального огляду історії його виникнення та розвитку, і вивчення практики застосування скорингу у наш час. Оскільки стаття розрахована на досить широке коло читачів, у ній викладено тільки загальний опис функціонування скорингу. Теоретичні основи і обґрунтування правомірності використання того чи іншого методу побудови скорингових систем тут не висвітлюються.
Description
Keywords
кредитна заявка, кредитна історія, кредитний скоринг, кредитоспроможність, скорингова карта, скорингова стратегія, скоринговий бал, лінія відсіку, generic скорингова модель
Citation
Мовчанюк О. А. Кредитний скоринг як метод оцінки кредитного ризику / О. А. Мовчанюк // Формування ринкової економіки : зб. наук. пр. / ДВНЗ «Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана» ; редкол.: О. О. Бєляєв (відп. ред.) [та ін.]. – Київ : КНЕУ, 2008. – Вип. 20. – С. 402–413.
Collections