Феноменологія неозалежності в умовах економічної глобалізації

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана»
Abstract
У статті узагальнено основні етапи еволюції наукових теорій щодо проблем залежності та розкрито природу нової парадигми економічної залежності країн на основі виокремлення детермінант її модифікації й аналізу факторів одиничного та системного характеру. З’ясовано історичні форми економічної залежності та виявлено домінанти їхньої трансформації. Виокремлено детермінанти структурної залежності в межах глибинних асиметрій між Центром і Периферією світового господарства в епоху лібералізації. Відстежено роль ринку у трансформації функцій держави для виявлення потенційних форм виникнення економічної неозалежності та формування новітньої моделі інституціоналізації глобальної економіки. Розкрито сутнісну основу еволюційного процесу «залежність – взаємозалежність – неозалежність» для виявлення об’єктивного характеру зміни філософії залежності з урахуванням домінант прояву, характерних відповідним хвилям глобалізації. Проаналізовано трансформацію форм економічної залежності та становлення її конфігуративних варіацій для концептуалізації «економічної неозалежності» з виокремленням її суб’єктів та об’єктів. Інтерпретовано сутність економічної неозалежності як форми прояву фундаментальних зрушень у глобальному домінуванні. Сформульовано основні положення авторської теоретико-концептуальної моделі економічної неозалежності країн як еволюційної домінанти глобальної співпраці. Прослідковано, що досягнення економічного розвитку суміжне з продукуванням різних форм залежності, взаємозалежності та реконфігурацією полюсів глобального зростання. Економічна неозалежність виокремлена як новий етап розвитку міжнародних економічних відносин.
Description
Keywords
Залежність, асиметричність, недорозвиненість, взаємозалежність, неозалежність, економічний розвиток, глобалізація, периферія, центр
Citation
Резнікова Наталія. Феноменологія неозалежності в умовах економічної глобалізації / Н. Резнікова // Міжнародна економічна політика. – 2016. – № 1. – С. 52–73.