№ 16

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 44
  • Item
    Національна господарська мотивація в працях українських мислителів XVIII—XIX ст.
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-28) Опанасенко, Володимир Михайлович; Opanasenko, Volodymyr; Опанасенко, Владимир Михайлович
    В статті розглянуто проблему формування і дослідження процесу розвитку національної мотивації в Україні в період становлення ринкової економічної системи наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст.
  • Item
    Аналіз організаційних форм підприємництва в українській економічній думці другої половини XIX — початку XX ст.
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-18) Кудласевич, Ольга Миколаївна; Kudlasevich, O.; Кудласевич, Ольга Николаевна
    У статті розкривається проблема становлення та розвитку підприємництва та його організаційних форм в українській економічній літературі другої половини ХІХ — початку ХХ ст.
  • Item
    Природа економічних суб’єктів
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-20) Чернятевич, Ярослава Василівна; Chernyatevich, Yaroslava; Чернятевич, Ярослава Васильевна
    У статті розглянуто еволюцію розвитку економічного індивіда, основні причини зміни його суспільного статусу та характерні риси економічного суб’єкта.
  • Item
    Калькулювання собівартості комбікормів
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-06-30) Пойда, Ю. М.; Pojda, Yu.; Пойда, Ю. М.
    У дослідженні запропоновано склад калькуляційних статей, що формують собівартість комбікормів. Також описано порядок калькулювання собівартості комбікормів, виготовлених з власної і да- вальницької сировини.
  • Item
    Оцінка інвестиційної вартості в обліковому процесі
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-21) Бондар, Микола Іванович; Bondar, Mykola; Бондарь, Николай Иванович
    Узагальнено вітчизняний та зарубіжний досвід визнання інвестиційної вартості та розглянуто основні підходи до її визначення. З’ясовано сутність використання в бухгалтерській практиці термінів «ціна», «вартість», «витрати», визначено базові категорії та похідні.
  • Item
    Перспективи цукрового бізнесу в Україні в умовах глобалізації
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-19) Єранкін, Олександр Олександрович; Erankin, Oleksandr; Еранкин, Александр Александрович; Єфименко, Б. В.; Efimenko, B.; Ефименко, Б. В.
    В статті зроблена спроба поглибити наукову роботу із визначення пріоритетів розвитку цукрового бізнесу в Україні. Визначено ключові засади формування основ для цивілізованого розвитку цукрового бізнесу в Україні. Зроблено акцент на тому, що цукровий бізнес в Україні не зможе надалі функціонувати як закрита система, і обов’язково зазнає більшого впливу зовнішнього середовища (лібералізація експортно-імпортних операцій, прихід транснаціональних компаній).
  • Item
    Дерева рішень у системах дейтамайнінгу
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-18) Ситник, В. Ф.; Sytnyk, V.; Сытник, В. Ф.; Ситник, Ніна Василівна; Sytnyk, Nina; Сытник, Нина Васильевна
    В статті розглянуто питання використання алгоритмів дерев рішень у системах дейтамайнінгу для виконання інтелектуального аналізу даних. Розкрита сутність методології дерев рішень і її використання при прийнятті бізнесових рішень. Показані шляхи побудови дерев класифікації. Визначені критерії оцінки якості дерев рішень. Наводяться приклади найрозповсюдженіших пакетів прикладних програм, в яких реалізовані різні алгоритми дерев рішень. Докладніше розглянуто алгоритм побудови дерев рішень ID3 і на прикладі проблеми оцінки кредитного ризику показана можливість практичного його використання.
  • Item
    Нові інформаційні технології в організації системи внутрішнього контролю
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-18) Кириленко, В'ячеслав Борисович; Kyrylenko, Vyacheslav; Кириленко, Вячеслав Борисович
    У статті розглянуті питання пов’язані з впровадженням автоматизованих інформаційних технологій в процедури внутрішнього контролю. Розглянуті характерні риси і особливості побудови корпоративних інформаційних систем. Виділені найбільш розповсюджені погрози і злочини пов’язані з втручанням у роботу комп’ютерів. Зроблені відповідні висновки.
  • Item
    Моделювання діалогових взаємодій між агентами в голоністичних мультиагентних системах
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-20) Гужва, Володимир Михайлович; Huzhva, Volodymyr; Гужва, Владимир Михайлович
    Поява програмних агентів стала одним із найважливіших досягнень комп’ютерних наук у 90-х роках минулого століття. Технологія і теорія агентів продовжують розвиватися в рамках дослідницьких і комерційних проектів. Агенти застосовуються в додатках, де людина і комп’ютер тісно пов’язані між собою в процесі управління виробничими (технологічними) та невиробничими процесами. Термін мультиагентні системи» (МАС) використовуються для позначення систем, до складу яких входить множина автономних модулів — програмних агентів. МАС можуть з успіхом використовуються в економічній сфері, наприклад, для побудови інтелектуальних та віртуальних підприємств, мультиагентних систем підтримки прийняття рішень, систем електронної комерції, голоністичних виробничих систем тощо. Одне з ключових питань при проектуванні та реалізації МАС — це моделювання діалогових взаємодій окремих агентів, що входять до складу мультиагентної системи. Цій проблематиці і присвячена дана стаття.
  • Item
    Облік запасів бюджетних установ: національний та міжнародний аспекти
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-28) Рябінкіна, Т. С.; Riabinkina, T.; Рябинкина, Т. С.
    Значення запасів у процесі здійснення фінансово-господарської діяльності бюджетних установ викликає необхідність аналізу обґрунтованості надходження, наявності та їх раціонального використання, а також здійснення систематичного контролю над ними. Запаси займають домінуючу позицію у структурі витрат бюджетних установ, їх облік і оцінка впливає на результати діяльності установи та на розкриття інформації про її фінансовий стан. Різноманітність складу запасів зумовлює потребу в класифікації, головною ознакою якої вважають функціональну належність. Для підвищення прозорості державних і місцевих фінансів, якості та достовірності бюджетного обліку, забезпечення максимально повного відображення неохоплених насьогодні фінансових операцій, необхідний перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності в державному секторі. Порівняння міжнародної, за допомогою МСФЗДС 12 «Запаси», та національної практик ведення бухгалтерського обліку запасів у бюджетних установах відкриває можливість для вирішення наявних проблем у методології обліку (порядок оцінки списання) та його організації (зберігання, інвентаризація).
  • Item
    Проблемні питання здійснення операцій з давальницькою сировиною в Україні
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-10) Кіляр, Олександра Романівна; Kilyar, Oleksandra; Киляр, Александра Романовна
    У статті розглянуто проблемні питання здійснення операцій з давальницькою сировиною. На основі дослідження та аналізу економічних наукових джерел та нормативно-правової бази уточнено поняття «давальницька сировина», «виконавець», «замовник». Розглянуто дискусійні питання щодо ведення обліку у підприємства — замовника.
  • Item
    Визнання нематеріальних активів як економічної категорії
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-15) Криштопа, Ірина Ігорівна; Kryshtopa, Iryna; Криштопа, Ирина Игоревна
    В статті розглянуто підходи до визначення економічної сутності нематеріальних активів, проаналізовано існуючі відмінності визначення терміну «нематеріальні активи» у економічній літературі різних напрямків. Крім того, висвітлено теоретичні аспекти існуючих критеріїв визнання нематеріальних активів та внесено пропозиції щодо удосконалення їх застосування.
  • Item
    Теоретичні аспекти програм лояльності та їх застосування у банківській діяльності в Україні
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-20) Дима, Олександр Олексійович; Dyma, Oleksandr; Дыма, Александр Алексеевич
    В статті розглянуто таке поняття, як програми лояльності. Вивчено основні фактори успішності програм лояльності та причини їх виникнення. Розглянуто основні типи програм лояльності, які використовуються в сучасних умовах, а також приклади застосування програм лояльності в українській банківській системі.
  • Item
    Проблеми оцінки і планування інвестиційної діяльності банку
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-21) Житарюк, Сергій Іванович; Zhytaryuk, Sergiy; Житарюк, Сергей Иванович
    У роботі досліджуються питання, пов’язані з інвестиційною діяльністю банків, зокрема увага акцентується на ті проблеми, які виникають при оцінці і плануванні інвестиційної діяльності певного банку.
  • Item
    Визначення вартості позикових джерел фінансування оборотних активів в умовах розвитку фінансового ринку
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-14) Соляник, Л. Г.; Solyanyk, L.; Соляник, Л. Г.
    На основі аналізу досліджень вітчизняних та закордонних вчених щодо визначення вартості джерел фінансування активів підприємств та огляду ситуації на фінансовому ринку України автором запропоновано науково-методичні підходи до оптимізації структури джерел фінансування оборотних активів підприємства на основі встановлення вартості їх залучення. Розроблено методику визначення вартості залучення позикових фінансових ресурсів для фінансування оборотних активів підприємства, яка, на відміну від існуючих методик, ураховує ступінь ризику залучення коштів із різних джерел та повний перелік додаткових витрат, пов’язаних із певними видами позикових джерел. Визначено порядок розрахунку додаткових питомих витрат на одиницю фінансових ресурсів, що залучаються на певний термін.
  • Item
    Регулююча функція непрямих податків та її вплив на фінансово-господарську діяльність підприємства
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-15) Данко, І. М.; Danko, I.; Данко, И. М.
    У статті розглянуто вплив регулюючої функції непрямого оподаткування на фінансово-господарську діяльність підприємств. Наведено основні фактори, що визначають регулюючу роль непрямих податків, та приклади їх застосування для впливу на діяльність господарюючих суб’єктів.
  • Item
    Роль оціночної діяльності в умовах поглиблення приватизаційних процесів в Україні
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-19) Парасій-Вергуненко, Ірина Михайлівна; Parasii-Verhunenko, Iryna; Парасий-Вергуненко, Ирина Михайловна; Бродська, І. І.; Brodska, I.; Бродская, И. И.
    В статті розглянуто роль та цілі оціночної діяльності в період поглиблення приватизаційних процесів на Україні. Обґрунтовано необхідність посилення методичних розробок з аналітичного забезпечення оціночної діяльності з метою найбільш повної та об’єктивної оцінки вартості підприємства як бізнесу.
  • Item
    Організаційний розвиток вертикально інтегрованих компаній
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-03) Бойченко, Т. А.; Bojchenko, T.; Бойченко, Т. А.
    В статті запропоновано стислий аналіз аргументів на користь вертикальної інтеграції у контексті організаційного розвитку.
  • Item
    Характеристика франчайзингу як інструменту реалізації стратегії підприємств
    (ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-03-15) Гусєв, Ю. В.; Husev, Yu.; Гусев, Ю. В.
    Франчайзинг — це не лише форма організації бізнесу чи то комерційні взаємовідносини, а ще й інструмент реалізації стратегії, який забезпечує ефективне досягнення стратегічних цілей компанії. Можна виділити три етапи розвитку франчайзингу в світі, до яких відносяться: зародження, становлення та бурхливий розвиток франчайзингу. Франчайзинг поділяється на різні види відповідно до різних класифікаційних ознак, так, наприклад, виділяють торговий, виробничий та сервіс- франчайзинг відповідно до сфери застосування франчайзингу.
  • Item
    Класифікація видів трансакційних витрат: проблеми та шляхи її удосконалення
    (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2006-04-04) Вергуненко, М. В.; Vergunenko, M.; Вергуненко, М. В.
    В статті розглянуті традиційні класифікації трансакційних витрат різних авторів і запропоновані нові класифікаційні ознаки, які дозволяють організувати ефективний їх моніторинг та визначити напрями їх оптимізації.