Фіскальна децентралізація та фінансова спроможність місцевого самоврядування в Україні

Abstract
Метою фіскальної децентралізації є забезпечення органів місцевого самоврядування фінансовими ресурсами, достатніми для здійснення власних повноважень. У статті наведено оцінку результатів фіскальної децентралізації в Україні в контексті досягнення поставленої мети. На основі статистичних даних доведено, що, незважаючи на зростання номінального обсягу коштів місцевих бюджетів, їх величина з урахуванням інфляційної складової змінилася неістотно, при цьому в структурі переважають трансферти, а не ресурси з власних джерел. Проведено критичний аналіз показників, що застосовуються для оцінки фінансової спроможності органів місцевого самоврядування згідно із чинною методикою, та запропоновано використовувати з цією метою інший показник. Наголошено на необхідності обґрунтування індикаторів соціально-економічного й людського розвитку, які мають бути досягнуті в результаті використання фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування на забезпечення суспільних послуг.
Description
Keywords
децентралізація, фіскальна децентралізація, місцеве самоврядування, фінансова спроможність, доходи та видатки місцевих бюджетів, об’єднані територіальні громади, міжбюджетні трансферти
Citation
Буряченко А. Є. Фіскальна децентралізація та фінансова спроможність місцевого самоврядування в Україні / А. Є. Буряченко, І. О. Філімошкіна // Фінанси України. – 2018. – № 5. – С. 56–68.