Регресійний аналіз факторів, які визначають споживання продуктів харчування в регіонах України

Abstract
Вступ. Прийняття управлінських рішень щодо забезпечення продовольчої безпеки країни та її регіонів передбачає дослідження на основі емпіричних даних регіональних особливостей споживання населенням продуктів харчування та факторів, що впливають на обсяг та структуру споживання. Потужним інструментом для вирішення цих завдань є методи економіко-математичного моделювання, зокрема регресійного аналізу. Мета. Мета дослідження - визначення за допомогою регресійних моделей факторів, які впливають на споживання харчових продуктів у регіонах України. Метод. За допомогою методів кластерного аналізу на основі статистичних даних за 2000-2013 роки щодо споживання базових продуктів харчування виокремлено три групи регіонів, що мають тісний зв'язок з географією та рівнем соціально-економічного розвитку областей. Оцінювання регресійних моделей здійснювалось на основі середніх за кластерами значень показників. Побудовано, зокрема, двофакторні моделі регресії, у яких розглянуто одночасний вплив на обсяги споживання базових продуктів харчування обсягів виробництва відповідного продукту харчування та наявного доходу населення. Результати. Результати проведеного регресійного аналізу показали, що споживання населенням регіонів України відносно дорогих харчових продуктів, зокрема м’яса, додатно залежить від наявних доходів населення, у той час, як споживання хліба та картоплі має від’ємний зв'язок з доходами населення. Отримано, що у першому кластері, який містить промислово розвинені регіони, провідним є вплив обсягів наявних доходів на рівень споживання продуктів харчування. У другому кластері, який сформували регіони із потужним агропромисловим комплексом, навпаки спостерігається значний вплив обсягів виробництва на обсяги споживання харчових продуктів. У третьому кластері, до якого увійшли менш розвинені регіони із найнижчим рівнем доходів населення, отримано значущу залежність споживання від наявних доходів для всіх базових груп продуктів харчування. Додатна залежність споживання від виробництва тут виявлена для яєць, овочів та картоплі. Management decisions to ensure food security of the country and its regions involve the study of regional characteristics consumption of foods and the factors that affect the amount and structure of consumption on the basis of empirical data. A powerful tool for solving these problems can be the methods of economic-mathematical modeling methods in particular regression analysis. The aim of this study is to determine the factors that affect food consumption in the regions of Ukraine using regression models. On the basis of statistics during the period from 2000 till 2013 on consumption of basic food products by methods of cluster analysis it has been singled out three groups of regions which have a close relationship with the geography and socio-economic development of regions. Evaluation of regression models is carried out on the basis of the average of the indicators for the clusters. It has been constructed two-factor regression model, which considers the simultaneous effect on the consumption of basic food production volumes of the appropriate product and disposable income of the population. The results of regression analysis show that consumption on regions of Ukraine relatively expensive foodstuffs, including meat, positively depends on disposable income, while consumption of bread and potatoes has a negative relationship with income. It is shown that in the first cluster, which includes industrialized regions, leading impact on the level of food consumption is made by the amount of disposable income. In the second cluster, which is formed in regions with strong agriculture, on the contrary there is a significant impact of food production on the volume of consumption. In the third cluster, which includes less developed regions with the lowest incomes, it has been received a significant dependence on consumer disposable income for all the basic food groups. Positive dependence of consumption on production has been found out for eggs, vegetables and potatoes.
Description
Keywords
моделювання, регресійні моделі, продовольча безпека, споживання базових продуктів харчування, регіони України, виробництво продуктів харчування, simulation, regression models, food security, consumption of basic foodstuffs, Ukraine regions, food production
Citation
Піскунова О. В. Регресійний аналіз факторів, які визначають споживання продуктів харчування в регіонах України / Олена Валеріївна Піскунова, Ольга Ігорівна Осипова // Економічний аналіз : зб. наук. пр. / Тернопіл. нац. екон. ун-т ; [редкол.: В. А. Дерій (голов. ред.) та ін.]. – Тернопіль : Вид.-поліграф. центр Тернопіл. нац. екон. ун-ту “Екон. думка”, 2015. – Т. 19, № 1. – С. 230–239.