Аналіз ровитку та ефективності застосування в Україні системи електронної податкової звітності

Loading...
Thumbnail Image
Date
2014
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Харківський національний автомобільно-дорожній університет
Abstract
Застосування системи електронного документообігу прискорює трансакції щодо прийняття та обробки податкової звітності податковими органами, позбавляючи необхідності ручного введення даних з декларацій, розширює можливості податкового контролю, робить можливим існування такої форми податкового контролю, як «електронна перевірка», в перспективі буде надавати можливість податковим органам оперативно отримувати за запитом інформацію від платника в електронному вигляді. В даному дослідженні здійснено аналіз стану та умов впровадження в Україні системи електронного документообігу. Досліджено особливості розвитку даної системи в Україні відносно зарубіжного досвіду. Розглянуто існуючі проблеми та ризики, пов’язані з функціонуванням системи електронного документообігу, запропоновано шляхи їх вирішення. Обгрунтовано, що застосування системи електронної податкової звітності пов’язане із низкою ризиків, серед яких виділено наступні: ризик повільного сприйняття інновацій споживачами, ризик низької ефективності електронної системи подання декларацій та ризик некоректності роботи системи електронної звітності. На підставі даних Міндоходів, у досліджені проведено аналіз результатів впровадження електронної форми подачі декларацій з ПДВ. Окремої уваги заслуговують критерії оцінки ефективності електронної системи адміністрування податків. З метою ефективного впровадження системи електронного документообігу нами виділено ряд кількісних і якісних критеріїв, зокрема: до кількісних критеріїв можна віднести зміни у обсягах і податкових надходжень, частки витрат на адміністрування податків до обсягу податкових надходжень, кількості скарг щодо діяльності податкових органів. Вважаємо, що система електронного документообігу здатна в перспективі значно підвищити якість та ефективність контрольно-перевірочної роботи податкових органів і зробити більш прозорими її результати.
Description
Keywords
електронна податкова звітність, електронний документообіг, електронний цифровий підпис, адміністрування податків, податкові органи, платники податків
Citation
Проскура К. П. Аналіз ровитку та ефективності застосування в Україні системи електронної податкової звітності / Проскура К. П. // Проблеми і перспективи розвитку підприємництва : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України, Харків. нац. автомобіл.-дорож. ун-т ; [редкол.: Дмитрієв І. А.(голова) та ін.]. – Харків : ХНАДУ, 2014. – № 1. – С. 103–109.