Global agri-food market: consumer trends and trade problems

Abstract
It is determined that the problem of food security, both for individual countries and for the world community as a whole, has been significantly exacerbated by interconnected global environmental, economic and social upheavals with rapid technological transformation of the industry combined with significantly growing global food demand and changing consumer preferences. These processes are taking place against the background of the global economic downturn caused by the COVID-19 pandemic. The consequences of the outlined factors on the international agri-food market are analyzed, namely the introduction of additional trade restrictions, rising food prices and disruptions in the global supply chain, etc. These and other negative trends within the global food market reduce the physical availability of food and reduce people’s quality of life. The object of research is the processes of development of the global market of agri-food products. The subject of research is the dominants and mechanisms of formation of the global market of agri-food products. The purpose of the work is a comprehensive assessment of the global agri-food market in terms of the transformation of consumer priorities, taking into account the turbulence of the international economic space. The task of the research is to determine the global dominants and trends in the development of the agri-food market, to assess the integration prospects of Ukraine into the world agri-food market. The following methods of scientific research were used to achieve the goal and solve the problems of the article: the method of system analysis, forecasting, generalization. The scientific novelty of the obtained results is to provide a comprehensive assessment of the current state of the international agri-food market in terms of key factors and determinants of its development with further construction of the optimal model of economic cooperation between Ukraine and its international trading partners which is based on the obtained results. The study also further developed a systematic assessment of the agri-food market of Ukraine, which is dynamically integrated into the global market and is characterized, on the one hand, by strengthening the leading position of Ukrainian producers in a number of product positions and geographical structure of trade relations in the world market, and on the other hand, by the disparity between exports of raw materials and finished products. Визначено, що проблема гарантування продовольчої безпеки як для окремо взятих країн, так і для світової спільноти загалом, значно загострилась унаслідок взаємопов’язаних глобальних екологічних, економічних і соціальних потрясінь з одночасним стрімким технологічним трансформуванням галузі у поєднанні із суттєво зростаючим світовим попитом на продовольство і зміною споживчих уподобань. Зазначені процеси відбуваються на тлі падіння світової економіки, викликаного пандемією COVID-19. Проаналізовано наслідки окреслених чинників на міжнародний агропродовольчий ринок, а саме введення додаткових торговельних обмежень, зростання цін на продукти харчування та збої у глобальних ланцюжках їхніх поставок тощо. Ці та інші негативні тенденції в межах глобального продовольчого ринку зменшують фізичну доступність харчування і знижують якість життя людей. Об’єктом дослідження є процеси розвитку глобального ринку агропродовольчих товарів. Предметом дослідження — домінанти і механізми формування глобального ринку агропродовольчої продукції. Метою роботи є комплексна оцінка глобального агропродовольчого ринку в розрізі трансформації споживчих пріоритетів з урахуванням турбулентності міжнародного економічного простору. Завданням наукового дослідження є визначення глобальних домінант і тенденцій розвитку ринку агропродовольчої продукції, оцінка інтеграційних перспектив України у світовий агропродовольчий ринок. Для досягнення мети і вирішення завдань були використані такі методи наукового дослідження: метод системного аналізу, прогнозування, узагальнення. Наукова новизна одержаних результатів полягає в наданні комплексної оцінки сучасного стану міжнародного агропродовольчого ринку в розрізі ключових факторів і детермінант його розвитку із подальшою побудовою на основі отриманих результатів оптимальної моделі використання потенціалу економічної співпраці між Україною та її міжнародними торговельними партнерами. Також у дослідженні дістали подальшого розвитку системна оцінка ринку агропродовольчої продукції України, який динамічно інтегрується у глобальний й характеризується, з одного боку, зміцненням лідируючих позицій українських товаровиробників за низкою товарних позицій і географічною структурою торговельних відносин на світовому ринку, а з другого боку — диспропорцією між експортом сировини і готової продукції.
Description
Keywords
agri-food market, world economy, globalization, international trade, агропродовольчий ринок, світова економіка, глобалізація, міжнародна торгівля
Citation
Global agri-food market: consumer trends and trade problems / Yatsenko О., Tsygankova T., Zavadska Yu. [та ін.] // Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики : зб.наук. пр. / Харків. навч.-наук. ін-т ДВНЗ «Ун-т банк. справи» ; [редкол.: Б. Самородов (голов. ред.) та ін.]. – Харків, 2020. – Т. 4, № 35. – С. 440–448.