Вдосконалення функціонування фінансового ринку як напрям покращення інвестиційного середовища Узбекистану

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»
Abstract
У статті проаналізовано ключові процеси, пов’язані з роллю фінансового ринку у формуванні інвестиційного клімату в економіці Узбекистану. Авторами оцінено умови та фактори покращення інвестиційного середовища шляхом розширення діяльності даного ринку. Систематизовано особливості розвитку фінансового ринку як основної форми механізму ефективного впливу законів щодо попередження завдання шкоди на інвестиційні процеси. Авторами відмічається, що їхня взаємодія з інвестиційним ринком визначає макроекономічну рівновагу не тільки в країнах з ринковою економікою, а й у світовій економіці в цілому. Виокремлено основні фактори розвитку та фінансування інвестиційних проєктів, притаманні економіці Узбекистану. Авторами структуровано актуальні джерела фінансування інвестиційних проєктів, здійснено класифікацію учасників даного процесу. У статті проаналізовано основні критерії відбору інвестиційних проєктів за різними методиками, а також з огляду на підходи, що пропонуються Світовим банком. Наводиться порівняння фінансового та загальноекономічного підходів до оцінювання інвестиційних проєктів. Авторами проаналізовано основні чотири підходи, що застосовуються в процесі оцінювання економічної ефективності проєктів, а саме: методи на основі розрахунку чистої теперішньої вартості, внутрішньої норми прибутку, рентабельності інвестицій та дисконтованого періоду окупності. Окреслено наявні недоліки, притаманні сучасним підходам до визначення перспективності проєктів з точки зору інвестування, а також перспективні напрями подальшого вдосконалення такого оцінювання. На основі проведеного аналізу авторами доповнено методику оцінювання ефективності інвестиційного проєкту, запропоновано загальні критерії перевірки доцільності інвестиційного проєкту. Досліджуються напрями посилення впливу фінансового ринку на розширення інвестицій в економіку. Сформовано наукові пропозиції та практичні рекомендації щодо покращення інвестиційного клімату шляхом розширення діяльності фінансового ринку в Узбекистані.
Description
Keywords
інвестиційне середовище, активна інвестиційна політика, фінансовий ринок, інвестиційний потенціал, інвестиційні ресурси, інвестиційний проєкт, інвестиційний ринок, інвестиційний попит, інвестиційна активність, інвестиційна привабливість, дисконтна вартість інвестицій, сума інвестицій
Citation
Ешов М. Вдосконалення функціонування фінансового ринку як напрям покращення інвестиційного середовища Узбекистану / Ешов Мансур, Насирходжаєва Ділафруз // Міжнародна економічна політика. – 2022. – № 1. – С. 52–65.