Browsing by Author "Kushnir, Volodymyr"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Номенклатура статей витрат м’ясо-жирового виробництва на м’ясокомбінатах та їх обґрунтування(ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2017) Кушнір, Володимир Олександрович; Kushnir, VolodymyrМета дослідження. Метою статті є дослідження існуючої номенклатури статей калькуляції витрат для її удосконалення в цілях покращення управління та пошуку шляхів зниження собівартості виробництва м’яса. Методологія. У ході дослідження використано загальнонаукові і спеціальні методи дослідження, зокрема, метод аналізу надав можливість оцінити діючу номенклатуру статей калькуляції; методи групування і порівняння допомогли удосконалити склад статей калькуляції. Розкриття сутності кожної статті калькуляції здійснено шляхом аналітичного групування. Отримані результати. У статті розглянуто та вдосконалено номенклатуру статей витрат основного виробництва на м’ясокомбінатах – м’ясо-жирового. Встановлено, що м’ясопереробні підприємства обліковують витрати та здійснюють бюджетування діяльності м’ясо-жирового виробництва в цілому за відділенням і використовують загальноприйняту номенклатуру статей калькуляції. Обґрунтовано, що удосконалена номенклатура статей витрат м’ясо-жирового виробництва залежно від значення витрат у виробництві слугуватиме надійною базою для планування, обліку витрат і калькулювання собівартості продукції. Запропоновано обліковувати витрати м’ясо-жирового виробництва та здійснення бюджетування діяльності м’ясокомбінатів за об’єктами обліку витрат (виробничими дільницями) та за технологічними операціями. Цінність дослідження. Отриманий результат буде корисним для застосування у практичній діяльності м’ясопереробних підприємств для пошуку шляхів зниження собівартості продукції і підвищення ефективності виробництва, а також буде вагомою інформаційною базою для потреб калькулювання, контролю, аналізу та звітності.