Browsing by Author "Shovkun-Zablotska, Liudmyla"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Механізм формування конкурентоспроможності підприємницьких структур у сфері агробізнесу(Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, 2023) Шовкун-Заблоцька, Людмила В.; Shovkun-Zablotska, LiudmylaУ статті досліджено теоретико-методологічні та науково-практичні аспекти процесу формування конкурентоспроможності підприємств агробізнесу. Враховуючи результати аналізу історичної трансформації наукової думки у сфері конкуренції та конкурентоспроможності, виділено етапи розвитку теорії конкурентоспроможності підприємств. Розглянуто структурнофункціональну модель формування конкурентоспроможності підприємства агробізнесу, яка формалізує процес трансформації складових його наявного ресурсного потенціалу та їх комбінуванні під впливом інституціонального середовища конкуренції. Проаналізовано класифікацію чинників конкурентоспроможності, що враховує закономірності процесу її формування та ґрунтується на таких класифікаційних ознаках, як характер участі чинників у створенні конкурентних переваг і сфера їх виникнення. Обґрунтовано концепцію управління конкурентоспроможністю, що охоплює його принципи, функції та механізм. До механізму управління конкурентоспроможністю включено методи, інструменти, важелі та стимули 3 цілеспрямованого впливу на господарську діяльність підприємства з метою створення стійких конкурентних переваг. Досліджено науково-методологічні положення проведення дослідження процесу формування конкурентоспроможності підприємств агробізнесу, які враховують особливості функціонування суб’єкта агробізнесу, а також ступінь і характер впливу зовнішніх та внутрішніх чинників конкурентоспроможності. До процесу дослідження конкурентоспроможності підприємства віднесено такі методичні процедури як комплексна діагностика конкурентоспроможності і аналіз зовнішніх умов. Доведено, що вибір методики оцінювання рівня конкурентоспроможності має ґрунтуватись на особливостях інформаційного забезпечення підприємств агробізнесу. У разі доступу до даних про конкурентів для оцінювання конкурентоспроможності рекомендується використовувати багатовимірні методи, зокрема методи головних компонент і таксономічного аналізу. В іншому випадку доцільним є застосування методів інтегрального і експертного оцінювання. The article examines the theoretical-methodological and scientific-practical aspects of the process of forming the competitiveness of agribusiness enterprises. Taking into account the results of the analysis of the historical transformation of scientific thought in the field of competition and competitiveness, the stages of development of the theory of competitiveness of enterprises are highlighted. The structural-functional model of the formation of the competitiveness of an agribusiness enterprise is considered, which formalizes the process of transformation of the components of its existing resource potential and their combination under the influence of the institutional environment of competition. The classification of competitiveness factors is analyzed, which takes into account the regularities of the process of its formation and is based on such classification features as the nature of participation of factors in creating competitive advantages and the scope of their occurrence. The concept of competitiveness management, covering its principles, functions and mechanism, is substantiated. The competitiveness management mechanism includes methods, tools, levers and incentives 3 of purposeful influence on the economic activity of the enterprise in order to create sustainable competitive advantages. The scientific and methodological provisions of the study of the process of forming the competitiveness of agribusiness enterprises, which take into account the peculiarities of the functioning of the agribusiness entity, as well as the degree and nature of the influence of external and internal factors of competitiveness, have been studied. The process of studying the competitiveness of an enterprise includes such methodical procedures as comprehensive diagnostics of competitiveness and analysis of external conditions. It is proved that the choice of the methodology for assessing the level of competitiveness should be based on the features of the information support of agribusiness enterprises. When accessing competitor data, it is recommended to use multivariate methods, including principal component and taxonomic analysis methods, to assess competitiveness. Otherwise, it is advisable to use integral and expert evaluation methods.Item Стратегічні важелі державного регулювання розвитку агровиробничої сфери(Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, 2024) Шовкун-Заблоцька, Людмила В.; Shovkun-Zablotska, Liudmyla; Каракай, Юлія В.; Karakai, YuliiaВ статті обґрунтувано, здійснено наукову оцінку ефективності розвитку та особливості формування агровиробничої сфери в умовах нашого часу. Предметно-об’єктною основою дослідження є діяльність підприємств в агровиробничій сфері України та аграрні підприємства Харківської області, Укаїни та зарубіжних країн. Економіка держави та її розвиток начасі господарювання більш за все залежить від прогресу та ефективності діяльності суб’єктів господарювання агропромислового комплексу (АПК). Особливу важливість в цьому контексті має сільськогосподарське підприємництво, яке відіграє ключову роль у збереженні цілісності територій села, розвитку їх інфраструктури та формуванні матеріального добробуту населення, яке охоплює не лише сільську, а й загальну економіку. Крім того, сільськогосподарське підприємництво відіграє важливу роль у макроекономічних показниках, активно внесені у валовий внутрішній продукт України, і займає стабільно провідне положення серед інших галузей економіки країни. Досліджено стан та роль державної політики у сфері стимулювання розвитку агровиробництва, що повинна враховувати сучасні умови господарювання агроформувань та розробляти таку політику регулювання, яка б підштовхувала сільськогосподарські підприємства до виробництва готової продукції для підвищення рівня ВВП країни. На засадах формування організаційних та економічних умов, за напрямом стратегії і механізму стимулювання розвитку агровиробництва запропоновано конкретний набір пріоритетів, на які слід орієнтувати державну політику. The article substantiates and carries out a scientific assessment of the effectiveness of development and the peculiarities of the formation of the agro-production sphere in the conditions of our time. The subject-object basis of the research is the activity of enterprises in the agro-production sphere of Ukraine and agricultural enterprises of the Kharkiv region, Ukraine and foreign countries. The economy of the state and its development at the time of management depends more than anything on the progress and efficiency of the business entities of the agro-industrial complex (APC). In this context, agricultural entrepreneurship plays a key role in preserving the integrity of village territories, developing their infrastructure, and shaping the material well-being of the population, which covers not only the rural but also the general economy. In addition, agricultural entrepreneurship plays an important role in macroeconomic indicators, which are actively included in the gross domestic product of Ukraine. It occupies a stable leading position among other branches of the country’s economy. The state and role of state policy in the sphere of stimulating the development of agricultural production, should take into account the modern conditions of management of agricultural formations and develop such a regulatory policy that would encourage agricultural enterprises to produce finished products to increase the level of the country’s GDP, was studied. Based on the formation of organisational and economic conditions, according to the direction of the strategy and the mechanism of stimulating the development of agricultural production, a specific set of priorities is proposed on which the state policy should be oriented.