Browsing by Author "Shilvinska, O."
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item Аналіз змін порядку оплати праці під час воєнного стану(Київський національний університет імені Вадима Гетьмана, 2022) Шільвінська, О. Л.; Shilvinska, O.; Германенко, Л. М.; Hermanenko, L.У статті розглянуто особливості обліку оплати праці під час воєнного стану. Зазначено нормативні документи, відповідно до яких здійснюється регулювання заробітної плати. Проаналізовано зміни які внесені до законодавчих актів щодо оплати праці у зв’язку з впровадженням воєнного стану. Описано такі нові поняття, як «відтермінування виплати заробітної плати», «призупинення дії трудового договору», їхні переваги і недоліки. Описано особливості застосування спрощених процедур змін умов праці. Зазначено особливості встановлення та обліку часу роботи та часу відпочинку. Досліджено особливості надання чергової відпустки та відпустки за власний рахунок. Проаналізовано розміри прогресивних ставок податку з доходів фізичних осінь та ЄСВ. . In this article, the features of labour paying within the martial law have been considered. Normative documents have been appointed, according to which salaries and wages are regulated. Salary is one of the most economical categories and one of the most important social and economic phenomena. It is the main source of income for hired employees. Therefore, employers must provide employees with safe working conditions, safety and payment of wages. The main purpose of the article is to study the changes and features of wages during the introduced martial law. The article has analyzed the changes made to the legislative acts which regulate wages, working time, vacations, calculation of average earnings, etc. in connection with the war. Introducing these changes is due to the fact that the conditions and features of earning in peacetime differ from earning during war time. The article has described such new concepts as deferred payment of wages, suspension of an employment contract. Their advantages and disadvantages have been described. The features of the application of simplified procedures for changing working conditions have been disclosed, namely, the terms for warning about changes in essential working conditions, the procedure for updating systems and conditions for employees’ salaries. The features of establishing and accounting the working time and time relax have been indicated. The features of granting the next vacation and leaves without pay have been studied. The procedure for increasing the norms of working time has been disclosed. The dimensions of progressive rates of taxation of workers’ incomes with the personal income tax and the calculation of a single social contribution to labour payment fund have been analyzed. Also the features of taxation by the military collection of monetary allowances of servicemen and other persons taking direct part in hostilities under the martial law have been analyzed.Item Сучасний стан організації обліку витрат підприємств готельно-ресторанного господарства(ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2020) Шільвінська, О. Л.; Shilvinska, O.; Глигало, Н. А.; Hlyhalo, N.; Кулик, Ю. М.; Kulyk, Y.У статті розглянуто особливості витрат підприємств готельно-ресторанного комплексу. Існуюча облікова система, на більшості підприємств готельно-ресторанного господарства, не відповідає вимогам і потребує досконального реформування. У статті проведено систематизацію принципів організації обліку витрат, що дозволить створити умови для достатнього рівня інформативності та урахування переліку всіх вимог щодо бухгалтерських звітів та вихідних даних про діяльність будь-якого підприємства. Проаналізовано особливості та відмінності організації витрат за місцями виникнення та центрами відповідальності. Обрання того чи іншого підходу до організації бухгалтерського обліку витрат на підприємствах готельно-ресторанного господарства має відповідати обраним методам калькулювання та обліку витрат. Обґрунтовано необхідність закріплення обраного методу обліку витрат у обліковій політиці підприємства. The article exams the costs accounting peculiarities of any hotel and restaurant complex. The author has analysed the principles and directions of costs accounting organizing. The main idea of the article is to study the current state of costs accounting at enterprises of the hotel and restaurant industry. A rationally organized accounting system can significantly increase the efficiency of management of the hotel and restaurant business. The existing accounting system at most hotel and restaurant enterprises does not meet the requirements and it needs to be thoroughly reformed. Only under the comprehensive solution of these problems there will be possible to form a successful concept of the accounting system in the hotel and restaurant industry. The peculiarities and differences of the expenses organizing by their places of origin and centers of responsibility have been analyzed. We believe that the choice of a particular approach to the organizing of costs accounting in the hotel and restaurant industry should correspond to the chosen methods of calculation and costs accounting. The formation of accounting policy at the hotel and restaurant enterprise is a complicated management process, because any accounting policy is an important tool in economic management of such important indicator as profit; and basing on its results, the decision-making information base is formed. The novelty of this study lies in the actualization of the enterprises costs accounting organizing in the hotel and restaurant industry. It has been substantiated the necessity of proper costs accounting organizing, the need to establish methods of costs accounting in the accounting policy. And only the correctly organized costs accounting will allow the enterprises of a hotel and restaurant business to be really competitive.Item Шляхи вдосконалення обліку виробничих запасів на сільськогосподарському підприємстві(Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, 2023) Кулик Ю. М.; Kulyk, Yu.; Шільвінська, О. Л.; Shilvinska, O.; Здір, В. А.; Zdir, V.У статті досліджено сутність поняття запаси і виробничі запаси, спираючись на дослідження різних науковців. Наведено класифікацію запасів за класифікаційними ознаками. Досліджено особливості організації синтетичного й аналітичного обліку виробничих запасів. Проаналізовано основні проблемні питання з обліку виробничих запасів. Визначено, що однією з основних проблем сільськогосподарських підприємств є відсутність аналітичного обліку виробничих запасів, тобто їх деталізації. Запропоновано варіант вдосконалення обліку виробничих запасів: розроблено модель аналітичних рахунків, посилення контролю з боку працівників бухгалтерії за правильністю оформлення первинних документів з обліку і руху виробничих запасів. Проаналізовано особливості обліку запасів сільськогосподарського призначення із застосування рахунків 27 і 208. Inventories are an important accounting and economic category, and an object of accounting; they occupy a significant place in current assets and participate in the formation of the final product of the enterprise’s activity and are included in the value of its own capital. The main condition for the economic activity of agricultural enterprises is a sufficient volume and rational use of production stocks, at the expense of which they function, ensuring the further development of social and economic relations. The article examines the essence of the concepts of stocks and production stocks based on the research of various scientists. The classification of stocks according to classification features is given. Peculiarities of the organization of synthetic and analytical accounting of production stocks have been studied. It has been determined that analytical accounting is carried out in terms of their names or homogeneous groups, with the help of warehouse accounting cards, which are placed in the file cabinet by technical groups in accordance with the nomenclature-price list. The main problematic issues in accounting for production stocks are analyzed. It has been determined that one of the main problems of agricultural enterprises is the lack of analytical accounting of production stocks, that is, their detailing. To improve the accounting of production stocks: a model of analytical accounts was developed, it was proposed to strengthen the control of the accounting staff over the correctness of the primary documents on the accounting and movement of production stocks.