Випуск № 2 (10)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Випуск № 2 (10) by Subject "internationalization"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Формування компетенцій інтернаціонального працівника в умовах трансформації глобального ринку праці(ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», 2020) Смалійчук, Ганна Володимирівна; Smaliichuk, Hanna; Смалийчук, Анна ВладимировнаАктуальний світовий ринок трудових ресурсів висуває до праці високі вимоги. Нові критерії якості трудового потенціалу особистості, яка імплементована у світогосподарські відносини визначаються не лише кваліфікацією і здібностями працівника, а й ставленням до праці, інноваційністю та рівнем розвитку його соціального і економічного мислення. Глобалізація ринку праці, розвиток інноваційного міжнародного виробництва із залученням інтернаціональних факторів виробництва активізують процес формування сучасного типу працівника – інтернаціонального працівника. У зв’язку з цим метою статті є дослідження питання якостей та компетенцій інноваційного інтернаціонального працівника, а також вимог до його рівня підготовки. Автором визначено ключові фактори процесу формування інтернаціонального працівника, серед яких варто виділити такі: поява уніфікованих міжнародних вимог до освіти та кваліфікації працівника, формування глобальних інформаційно-комунікаційних мереж, розвиток діяльності ТНК тощо. У процесі дослідження було обґрунтовано вплив вище зазначених факторів на якість трудових ресурсів міжнародного ринку праці, яка включає у себе такі характеристики як наявність міжнародного трудового досвіду, освоєння національних особливостей різних країн, значення культури міжнародного спілкування тощо, що мінімально присутні у характеристиках трудових ресурсів на національному рівні. Методи аналізу і узагальнення наукових публікацій вітчизняних та зарубіжних авторів щодо актуальних вимог до працівників та тенденцій міжнародного ринку праці уможливили визначити, що основними складовими інтеркультурного профілю компетентності інтернаціонального працівника є професійна, соціальна, підприємницька компетентність та особистісна компетентності, здібності до вивчення іноземних мов, поточна сімейна ситуація. Globalization of the labor market and development of international innovative cooperation, taking into account international production factors, intensify the process of forming a modern type of a migrant worker - an international worker. Today’s global market of labor resources places high requirements to the workforce. New criteria appear in relation to the quality of the individual’s labor potential implemented in global economic relations, and the quality of labor, determined by the worker’s qualification and skills, work attitude and sophistication of social and economic thinking, becomes the most important criterion. The quality of labor resources in the international labor market includes many characteristics, such as availability of international work experience, knowledge of the national specifics of various countries, the importance of international communication culture, etc., which are minimally present in the characteristics of labor resources at the national level. Given the above, the purpose of this article is to study the qualities, competencies and level of training of an innovative international worker. The study characterized key factors of the process of developing an international worker, some of which are worth noting: the appearance of unified international requirements to the worker’s education and qualification, formation of global information and communication networks, growth of transnational corporations. It was concluded that the success of a worker of an international enterprise depends on the worker’s professional, social, entrepreneurial and personal competencies, etc., while the key indicators of the worker’s different-culture competence profile are professional, social, entrepreneurial and personal competences, ability to learn foreign languages and current family situation.