Інвестиційна активність у країнах Вишеградської групи: виклики для України

Thumbnail Image
Date
2015-05-08
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»
Abstract
У статті розглянуто окремі складові активізації прямого іноземного інвестування і його вплив на економічний розвиток у країнах Вишеградської групи. Визначено особливості політики країн, спрямованої на залучення інвестиційних ресурсів з метою формування та зміцнення конкурентоспроможної економіки. Встановлено взаємозв’язок і взаємовплив між ПІІ, зовнішньою торгівлею та приватизацією у процесі активізації інвестиційної діяльності. Аргументовано, що для України, яка стикнулася з макроекономічним гальмуванням, поглибленням дефіцитів державних фінансів і платіжного балансу, девальвацією національної валюти, має низькопродуктивну та високу за енерговитратністю економіку, ПІІ можуть стати базисом реструктуризації та оздоровлення економіки. Зважаючи на досвід і практику країн Вишеградської групи у залученні інвестицій, вказано виклики і проблемні завдання у частині сприяння залученню інвестиційних ресурсів до України, врахування та вирішення яких зможе позитивно позначитися на інвестиційній привабливості країни у коротко- та середньостроковій перспективі, а з тим, грунтуючись на Угоді про Асоціацію з ЕС, розширити приплив «ефективних» інвестиційних ресурсів з країн ЄС і забезпечити стійкість економічного зростання та розвитку країни.
Description
Keywords
Вишеградська група, економічне зростання, прямі іноземні інвестиції, зовнішньоекономічна динаміка, приватизація, інвестиційна привабливість
Citation
Юрчишин В. В. Інвестиційна активність у країнах Вишеградської групи: виклики для України / В. В. Юрчишин, К. Л. Маркевич // Міжнародна економічна політика. – 2015. – № 2. – С. 126–148.