Випуск № 24
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Випуск № 24 by Subject "bankruptcy"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Оцінка періоду фінансової стабільності підприємств(ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана», 2021) Буркова, Людмила А.; Burkova, LiudmylaОдним із критеріїв визначення фінансового стану суб’єктів господарювання є їх фінансова стабільність. У той же час у науковій літературі на сьогодні відсутнє чітке визначення сутності даної категорії, а також загальноприйняті методичні аспекти щодо оцінювання фінансової стабільності підприємств та диференціації її рівнів. Досліджено сутність економічної категорії «фінансова стабільність підприємства». Визначено, що на сьогодні у науковій літературі виокремлюються два підходи до її визначення: 1) прямий підхід (здатність безперебійно функціонувати — задовольняти вимоги і надавати послуги, підтримуючи оптимальну величину прибтковості, ліквідності та платоспроможності за допустимого рівня ризиків, та протистояти при цьому негативному впливу внутрішніх і зовнішніх чинників); 2) зворотний підхід (фінансова стабільність підприємства розглядається через його фінансову нестабільність). Тобто, під фінансовою стабільністю здебільшого прийнято розуміти досягнення підприємством певних нормативів діяльності, а в разі відхилення від них — як небезпека для підприємства. В якості критеріїв для ідентифікації фінансової стабільності підприємства дослідниками пропонуються такі категорії: короткострокова і довгострокова, абсолютна і нормальна, допустима і недопустима тощо. Вважаємо, що фінансову стабільність підприємства необхідно визначати не виключно станом на конкретний момент часу, а протягом певного прогнозованого періоду часу. Поділяємо думку дослідників, які є прихильниками зворотного підходу до визначення фінансової стабільності підприємства. При цьому відсутність нестабільності підприємств пропонуємо діагностувати за показниками оцінювання ймовірності настання банкрутства підприємств з урахуванням фактору часу. Запропоновано методичний підхід до оцінювання рівня фінансової стабільності підприємств в одиницях часу. One of the criteria for determining the financial condition of economic entities is their financial stability. At the same time, in the scientific literature today there is no clear definition of the essence of this category, as well as generally accepted methodological aspects for assessing the financial stability of enterprises and differentiation of its levels. The essence of the economic category «financial stability of the enterprise» is investigated. It is determined that today in the scientific literature there are two approaches to its definition: 1) direct approach (the ability to function smoothly — to meet the requirements and provide services, maintaining the optimal value of profitability, liquidity and solvency at acceptable levels of risk, and resist the negative impact of internal and external factors); 2) the reverse approach (financial stability of the enterprise is considered due to its financial instability). That is, financial stability is mostly understood as the achievement of certain standards of activity by the enterprise, and in case of deviation from them — as a danger to the enterprise. As criteria for identification of financial stability of the enterprise researchers offer the following categories: short-term and long-term, absolute and normal, admissible and inadmissible, etc. We believe that the financial stability of the enterprise should be determined not only as of a particular point in time, but over a certain forecast period of time. We share the opinion of those researchers who are supporters of the reverse approach to determining the financial stability of the enterprise. At the same time, we propose to diagnose the lack of instability of enterprises according to the indicators of assessing the probability of bankruptcy of enterprises taking into account the time factor. A methodical approach to assessing the level of financial stability of enterprises in units of time is proposed.